اکسپو برگرفته از واژه Exposition است و به نمایشگاههای جهانی که میانههای سده نوزدهم (میلادی) بر پا گردیده گفته میشود.
اکسپو رویدادی است که هر پنج سال یکبار و هر بار در کشوری متفاوت برگزار میشود. اهمیت این نمایشگاه و پیامدها و برآیندهای آن برای کشورهای جهان آن چنان ارزشمند است که امروزه اکسپوها سومین رویداد مهم دنیا پس از مسابقات جام جهانی فوتبال و بازیهای المپیک بوده و نام المپیک فرهنگ ملل را برای آن برگزیده اند.
این رویداد 150 سال قدمت دارد و کشورهای زیادی را از سراسر دنیا گرد هم می آورد. در رویداد نمایشگاهی اکسپو، کشورهای مختلف دنیا بهترین دستاوردهایی که در زمینه های معماری، نوآوری و فناوری به دست آورده اند را به معرض نمایش می گذارند و در رابطه با چگونگی خلق جهان بهتر با یکدیگر هم فکری می کنند به همین دلیل حضور افراد و شرکت ها در مکان برگزاری اکسپو می تواند ایده های خلاقانه و نوآورانه جالبی را در اختیارشان قرار دهد.
به عبارت دیگر می توان گفت این مکان بستر بسیار مناسبی برای پرورش ایده ها و جرقه خلاقیت می باشد و افراد با مشارکت و هم فکری یک دیگر می توانند اتفاقات مهمی را رقم بزنند.
این نمایشگاه پیشگاهی است برای نمایش گذشته، اکنون و آینده کشورها که در آن دستاوردهای اجتماعی، اقتصادی، علمی و پیشینه فرهنگی و دورنمای توسعه کشورها به نمایش گذاشته میشود. میزبانی نمایشگاه اکسپو برای توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیرساختی شهرهای میزبان و داد و ستدها و همکاریهای بینالمللی بسیار کارساز است. از این رو، همه کشورهای عضو «دفتر نمایشگاههای بینالمللی» (BIE) مایلند میزبانی این نمایشگاه را به گرده بگیرد.
اکسپو در حقیقت نمایشگاهی با محوریت گردشگری است که شباهت زیادی به رویداد المپیک دارد؛ در المپیک بهترین ورزشکاران دنیا هر چهار سال یک بار با یکدیگر به رقابت می پردازند و در اکسپو هم کشورها شانس رقابت بر سر احیای برند جهانی خود را دارند. این برندسازی می تواند به فرصت های طلایی مبادلات تجاری در آینده منجر شود و روند پیشرفت روزافزون کشورها را فراهم کند.
تاریخچه اکسپو
اولین نمایشگاه اکسپو در سال 1844 در پاریس: با محوریت به نمایش گذاشتن جدیدترین دستاوردها و اختراعات بشری برگزار شد. برج ایفل، اولین ماشین تایپ، تلویزیون و حتی سس کچاپ هانز در این نمایشگاه به مردم جهان معرفی شد.
نمایشگاه اکسپو 1851، لندن: این نمایشگاه مبلغ 186،000 پوند درآمد مازاد داشت که بخشی از آن برای تاسیس موزه ویکتوریا و آلبرت و قسمتی نیز به تاسیس کالج امپریال و تالار رویال آلبرت اختصاص داده شد.
نمایشگاه اکسپو 1986، ونکوور: این نمایشگاه 22 میلیون نفر شرکتکننده داشت و اولین کشوری بود که چین، آمریکا و روسیه در آن شرکت کردند.
نمایشگاه اکسپو 2010 شانگهای چین: نمایشگاه شانگهای با بیش از 246 شرکتکننده و با شعار شهر بهتر، زندگی بهتر کار خود را آغاز کرد و با جلب حدود 73 میلیون بازدیدکننده عنوان بزرگترین و پربازدیدترین نمایشگاه اکسپو را از آن خود کرد.
نمایشگاه اکسپو 2015، میلان: نمایشگاه 2015 در میلان با موضوع تغذیه و انرژی برای زندگی، با 54 غرفه در 110 هکتار از اراضی شمال شهر ساخته شد. این نمایشگاه با 21.5 میلیون بازدیدکننده علاوه بر تکمیل پارک علم و فناوری منجر به منشور میلان نیز شد.
رقابتِ میزبانی اکسپو 2020 بین شهرهای ترکیه، دبی، سائوپائولو و یکاترینبورگ صورت گرفت و در نهایت شهر دبی با کسب امتیاز 116 از 164 رای، میزبان جدیدترین دوره از نمایشگاه اکسپو شد. این نخستین اکسپوی بین المللی است که در منطقه خاورمیانه، جنوب آسیا و آفریقا برگزار شد به همین دلیل اتفاق بسیار مهمی در جهان عرب محسوب می شود.
اکسپو دبی
اکسپو 2020 دبی یکی از مهمترین رویدادهای جهانی محسوب میشود که به دلیل شیوع کرونا با یک سال تاخیر از اکتبر ۲۰۲۱ آغاز شد و برای ۶ ماه میزبان ۱۹۲ کشور بود.
شعار اکسپو دبی
اکسپو 2020 دبی با شعار «ارتباط ذهنها، خلق آینده» کار خود را آغاز کرد که در آن به اهمیت ایدهها و پرورش آنها با در ارتباط قرار دادن انسانها و ذهنها تاکید دارد. یکی از مهم ترین دلایل انتخاب کشور امارات و شهر دبی برای میزبانی اکسپو 2020 انتخاب همین شعار بود.
معماری اکسپو دبی
این نمایشگاه در بخش جنوب شهر دبی و در زمینی به مساحت حدود 440 هکتار برگزار شد و شامل بخش های مختلف مهمان نوازی، مسکونی، نمایشگاهی و هتل Rove است. طراحی این مکان به زیبایی هرچه تمام تر با الهام از موضوع نمایشگاه و تلفیقی از طراحی های شهری و طبیعی انجام شده است و سه گلبرگ متصل شده به میدان الوصل را شامل می شود. در واقع این گلبرگ ها نمادی از سه منطقه موضوعی نمایشگاه (پایداری، تحرک و فرصت) است که در عمل هم آن ها را به یکدیگر متصل می کند.
هنگام بازدید از نمایشگاه اکسپو چراغ های پرتعدادی را مشاهده می کنید که تمامی آن ها با انرژی خورشیدی کار می کنند.
یکی از ویژگی های جالب این نمایشگاه این بود که بازدیدکنندگان میتوانستند پاسپورت ویژه ای تحت عنوان "پاسپورت اکسپو 2020 دبی" را از فروشگاه های رسمی اکسپو با قیمت 20 درهم خریداری کنند و به عنوان یادگاری نزد خود نگهداری کنند. ضمنا با نصب اپلیکیشن اکسپو ۲۰۲۰ از تمامی اخبار، برنامه ها و رویدادهایی که قرار بود در این مکان برگزار شود مطلع شوند.
سازه های اصلی اکسپو دبی
الوصل پلازا:
قلب اکسپو 2020 دبی، میدان الوصل است که با نمایش بزرگترین صفحه پروژکتور 360 درجه ای دنیا بر روی گنبدش، توجه ها را به خود جلب نموده است. ساختمان میدان الوصل یا الوصل پلازا همان طور که از نامش برمیآید، محلی برای اتصال است و به همین دلیل بهعنوان هسته مرکزی اکسپو عمل میکند و نقطه اتصال سه منطقه موضوعی نمایشگاه به حساب میآید. بازدیدکنندگان نمایشگاه نیز در میدان الوصل دور هم جمع میشوند تا از جشنها و رویدادهای فرهنگی 192 کشور لذت ببرند. این سازه برای ایجاد یک اتاق شهری بزرگ طراحی شده است؛ مکانی برای ملاقات که برخلاف سایر نقاط دبی، یک محیط سایهدار به وجود میآورد.
منطقه پویایی (Mobility) :
ما در دنیایی از ارتباطات بی حد و حصر زندگی می کنیم. افق هایی را کاوش کنید که پیشرفت انسان را پیش می راند، چرا که تحرک همچنان شیوه زندگی ما را متحول می کند، با مردم ارتباط برقرار می کند، فرهنگ های مختلف را درک می کند و دانش و ایده ها را رد و بدل می کند.
تجربه کنید که چگونه منطقه تحرک (پویایی) ، ارتباطاتی را خلق میکند برای پیش بردن جهان به جلو، شکستن شکاف بین جهان فیزیکی و دیجیتال برای ساخت یک جامعه هماهنگ، جهانی که در آن اطلاعات، ایده ها و کالاها سریع تر از هر زمان دیگری رد و بدل می شوند.
طراحی پاویون پویایی، کاری از شرکت «فاستر و شرکا» (Foster + Partners) است که بزرگترین آسانسور مسافری جهان را در شکل مثلثی خود جای داده است و یک آمفی تئاتر در بیرون آن قرار دارد.این پاویون، دنیای فیزیکی و دیجیتالی را به هم متصل میکند.
منطقه پایداری (Sustainability) :
هر روز، بسیاری از ما، مسیر پایداری به سمت آینده ای برمیگزینیم، در جایی که همه ما در تعادل با تنها خانه مان زندگی می کنیم: سیاره زمین.
همانطور که ما به هم می پیوندیم، اقدامات کوچک به سمت جنبش های مثبت جهانی رشد می کند که به جوامع در حفاظت و حفظ جهان اطراف ما کمک خواهد کرد.
همانطور که منطقه توسعه پایدار را کشف میکنید، برخی از پیشرفتهترین فنآوری جهان را در عمل خواهید دید، آنچه که کشورها برای حمایت از پایداری انجام میدهند، و تجربه خواهید کرد که چگونه نسل بشر میتواند از زندگی در هماهنگی با طبیعت در آیندهای با فنآوری بالا لذت ببرد.
پاویون پایداری که توسط شرکت «معماران گریمشاو» (Grimshaw Architects) طراحی شده است، یک ساختمان انرژی صفر است که منابع خود را تولید و بازیافت میکند. این پاویون حدود 25 هزار متر مربع وسعت دارد که 6,300 متر مربع آن به فضای نمایشگاهی اختصاص یافته است. نزدیک به پنج هزار پنل خورشیدی روی سقف پاویون و درختان خورشیدی تعبیه شدهاند که مانند گل آفتابگردان، برای دریافت حداکثر نور خورشید، در طول روز با خورشید میچرخند.
منطقه فرصت (Opportunity) :
در هر کاری که میکنیم اثر موجی وجود دارد. حتی یک نفر میتواند کلید باز کردن هشت میلیارد فرصتی باشد که میتواند به افراد و جوامع کمک کند تا فردای بهتری را خلق کنند. حالا زمان آزاد کردن پتانسیل درونی و عامل تغییرات بودن است.
شاهد باشید که چگونه زندگی و اقدامات ما در منطقه فرصت به هم مرتبط هستند. با افرادی در سراسر جهان که رویاها و آرمانها را به واقعیتهای فردا تبدیل میکنند، آشنا شوید و با باز کردن پتانسیل درون خودتان، قدرت شکلدهی به آینده را داشته باشید.
پاویون فرصت که توسط معماران AGI طراحی شده، دارای سقف کنسولی پیچیدهای است که در اطراف یک میدان مرکزی ساخته شده است. این پاویون شامل پنج ساختمان میشود که با بیش از چهار هزار متر مربع پارچه سرامیکی انعطافپذیر احاطه شدهاند.این محل که به کشف پتانسیل افراد و جوامع اختصاص دارد، فعالیتهایی با هدف ایجاد آیندهای بهتر را مورد حمایت قرار میدهد.
برنامه های سرگرم کننده اکسپوی دبی 2020
غرفهها و برنامههای اکسپو 2020 دبی برای تمام ردههای سنی مناسب است. تفریح در فضای باز با محوطههای سبز و زمینهای بازی، بیش از ۶۰ برنامه زنده شامل ارکستر، اپرا، کارگاه، سرگرمیهای مخصوص کودکان غرفههایی فروش غذا با آشپزهای معروف و دیگر برنامههای سرگرم کننده است. همچنین از آنجا که این نمایشگاه با کریسمس، جشن دیوالی، سال نو چینی، شب سال نو و روز ملی امارات متحده عربی همزمان بود برای هر کدام از این جشنها نیز برنامههای متنوعی در نظر گرفته شده بود. غذای آفریقایی، مومیایی سلطنتی مصر، کنسرتها و اجراهای سراسر جهان و صرف یک وعده غذایی 500 دلاری سه وعدهای از دیگر دیدنیهای اکسپو 2020 دبی بودند.
در تقویم اکسپو هفت نوع برنامه گنجانده شده است که به موضوعهای کلیدی آنها در سالنها و غرفههای اختصاصی پرداخته میشد. این برنامهها عبارتاند از:
جشنهای بین المللی: این برنامه برای پیوند بیشتر ملتهای دنیا اجرا میشود.
روزهای بین المللی: این روزها با مشارکت سازمان ملل متحد انتخاب خواهند شد.
روزهای ملی کشورها: به هر کشور یک روز اختصاص داده شده تا فرهنگ خود را بهتر معرفی کند.
برنامههای مفرح و سرگرم کننده: اجرای این برنامه با مشارکت هنرمندان از سراسر دنیا است.
برنامههای مربوط به کشورها: در این برنامه کشورها برنامههای فرهنگی، هنری، اقتصادی و زیست محیطی اجرا میکنند.
برنامههای “مردم و سیاره”: در این برنامه متخصصان، کارشناسان و جوانان درباره شیوههای گذر از چالشها با یکدیگر گفتوگو میکنند.
رویدادهای تجاری: از استارتاپهای محلی گرفته تا نهادهای معتبر جهانی در این برنامه به شبکهسازی و تبادل تجربه و ایده میپردازند.
نگاهی به برخی از پاویون های اکسپو:
پاویون فرودگاه امارات در معماری اکسپو دبی:
شرکت هواپیمایی امارات غرفه خود را طوری طراحی کرده است که بتواند نگاهی اجمالی به آینده هوانوردی تجاری در اختیار مردم قرار دهد.
در دو سطح ، فضایی برای حداکثر 120 نفر از علاقه مندان به هوانوردی در هر زمان در غرفه وجود دارد ، که پر از تاسیسات چند حسی تعاملی ، تجربیات واقعیت مجازی و حتی برخی از روبات های فعال است.
طرفداران هوانوردی در نقش اصلی خود خواهند بود زیرا کل نمایشگاه عمیقاً وارد دنیای پروازهای تجاری می شود و همچنین به بازدیدکنندگان این فرصت را می دهد تا هواپیماهای خود را طراحی و پرواز کنند
میهمانان می توانند از کلیه موارد مربوط به پرواز در نصب و راه اندازی نیروی محرکه امارات مطلع شوند. در اینجا ، انیمیشن های مربوط به فن آوری های موتور و سوخت به نمایش گذاشته می شود ، از جمله ارائه هایی در مورد پروازهای ترکیبی و برقی.
مدل های موتورهای هواپیما فوق العاده واقع گرایانه به علاقه مندان به مهندسی اجازه می دهد تا از نزدیک نحوه عملکرد این فناوری های آینده را مشاهده کنند.
علم نصب پرواز در غرفه با استفاده از مدلهای هولوگرافیک برای نشان دادن نحوه پرواز جتها و جزئیات مربوط به بلند کردن ، رانش ، گرانش و کشش ، بر اساس این دانش گسترش می یابد.
پاویون ایالات متحده امریکا:
کشور ایالات متحده با نمادی از موشک Space X Falcon 9 در نمایشگاه حضور پیدا کرده است که در آن بازدیدکنندگان میتوانند با حرکت بر روی تسمه نقاله طراحی شده داخل غرفه جابهجا شده و از غرفه بازدید کنند همچنین یک قرآن متعلق به سومین رئیس جمهور این آمریکا، توماس جفرسون، به عنوان نمونهای از چگونگی آزادی مذهبی “در بافت جامعه آمریکا” نمایش داده شده است.
کار غرفه آمریکا با عنوان « زندگی ، آزادی و تلاش برای آینده » رسما به اتمام رسید و رونمایی شد. مهمترین المان به کار رفته در این غرفه که هزینه ان را خود امارات پرداخت کرده یک موشک فضایی است.
به گزارش اتاق ایران و امارات در غرفه ای که روز چهارشنبه افتتاح شده، ماکت موشک SpaceX Falconرا نشان می دهد که دارای 14 طبقه ارتفاع است و اولین موشک مداری کلاس A است که قادر به پرواز مجدد است.
در این نمایشگاه، چگونگی حرکت رهبری ایالات متحده به بخش فضایی و در دسترس قرار دادن آن برای همه نشان داده شده است.
فالکون 9 (موشک آمریکایی است که بیشترین برد را دارد)، قطعات سنگی از ماه ، یکی از وسایل نقلیه اتوماتیک که در سطح ماه فرود آمد و بسیاری دیگر در این غرفه به نمایش گذاشته می شود.
مساحت این غرفه 10 هزار و 980 متر مربع است و به بازدیدکنندگان این فرصت را می دهد تا به سرعت با تاریخ ایالات متحده از زمان تاسیس و نوآوری ها و اختراعات آن آشنا شوند.
برنامه محتوای غرفه شامل رویدادهای مختلف موسیقی و هنری علاوه بر فعالیت های تخصصی در زمینه های مختلف علمی و فنی و همچنین بررسی اهمیت بخش آموزش و چگونگی پیشرفت آن به دلیل فناوری های مدرن ، علاوه بر فرصت های تجاری ، تجاری ، سرمایه گذاری ، علمی و فناوری اطلاعات است.
شکل غرفه ایالات متحده ، که در الفورسان (پارک شمالی) واقع شده است ، به صورت دایره ای حرکت پروژه است و این تصور را ایجاد می کند که خود ساختمان در حال حرکت است. این غرفه همچنین فناوری های ایالات متحده ، از جمله hyperloop را به نمایش می گذارد و سنگ های ماه را که از ماموریت Apollo 12 بازگردانده شده اند ، به نمایش می گذارد. همچنین این یک ماکت در مقیاس کامل از سایت فرود آپولو 11 و همچنین سایر یادگاری های سازمان ملی هوانوردی و فضایی (Nasa) دارد.
جان راكولتا جونیور ، سفیر آمریكا در امارات متحده عربی هنگام مراسم رونمایی به خبرنگاران گفت : موضوع ساختمان نقره ای که در ستاره ها پیچیده شده است "زندگی ، آزادی و دنبال کردن در آینده" است.
پس از باز شدن ، بازدید کنندگان از طریق یک مسیر پیاده روی متحرک که در داخل ساختمان پیچیده است ، به یک تور می روند.
پاویون کشور امارت متحده عربی:
غرفه امارات متحده عربی به عنوان میزبان اکسپو ۲۰۲۰ دبی از بین غرفه های اکسپو دوبی متمایز شده است. غرفه امارات دستاوردهای امارات در سالهای اخیر (از ساخت بلندترین آسمان خراش جهان تا راه یافتن به سیاره مریخ) و فرهنگ و البته نوآوریهای آینده (مثل ساخت آسمان خراشهای معلق) این کشور عربی حاشیه خلیج فارس را به نمایش می گذارد. این غرفه که در منطقه فرصت و در فاصله کمی از گنبد الوصل قرار دارد.
غرفه شاهین شکل امارات، بزرگترین غرفه اکسپو است که بازدیدکنندگان میتوانند از طریق تپههای ماسه نارنجی تصاویری از تاریخ 50 ساله این کشور را مشاهده کنند.این پاویون تجسمی از «تفسیر نمادین جریان حرکت» است.
یکی از بهترین قسمتها در بازدید از غرفه امارات نمایش یک انیمیشن زیبا است که فرهنگ امارات را نشان میدهد، همچنین یک فیلم کوتاه در این باره نمایش داده میشود. نکته جالب غرفه امارات طراحی معماری پاویون به شکل بال شاهین است که میتواند در عرض ۳ دقیقه باز و بسته شود! بالهای شاهین به نحوی طراحی شده که در صورت بسته بودن، میتوانند از فضای غرفه امارات در برابر باران و طوفان شن محافظت کنند، نور خورشید را پس از باز شدن به خود جذب کنند و فضای غرفه را خنک نگه دارند. معمار این غرفه سانتیاگو کالاتراوا، معمار اسپانیایی است.
یکی دیگر از ویژگی های معماری در این سازه، نورگیر Oculus است که در سقف غرفه در ارتفاع ۲۷.۸ متری قرار گرفته و لگو اکسپو ۲۰۲۰ را منعکس میکند .این نورگیر علاوه بر تامین نور طبیعی غرفه، با توریهایی احاطه شده که در صورت وقوع آتش سوزی تصادفی باز میشوند.
ساختمان شبیه یک چادر بادیهنشین سنتی طراحی شده است. این پاویون به رنگ سفید درخشان است که نمادی از طراحیهای کالاتروا شده که سطوح یکپارچه و بدون جزئیات را به نمایش میگذارد. در مرکز غرفه نیز فضایی شبیه به کره دیده میشود که یک سالن نمایش ۲۰۰ نفره را با یک سکوی بالابر در خود جای داده که تماشاگران را در بین طبقات جابجا میکند.
پاویون امارت گواهی پلاتینیوم LEED را که بالاترین رتبه در سیستم رتبهبندی ساختمانهای سبز در جهان است را نیز دریافت کرد. کالاتراوا این رویداد را فرصتی برای معماران میبیند تا راهحلهای جدیدی را برای چالشهای جهانی مطرح کنند.
پاویون کشور عربستان سعودی:
کشور دیگری که گامهای نخست گردشگری را برمیدارد عربستان سعودی است. نمای بیرونی غرفه عربستان سعودی دارای بزرگترین صفحه آینه تعاملی جهان با حدود ۸۰۰۰ چراغ LED است که با الگوهای چند رنگ مختلف روشن و در آینه منعکس میشوند. این منظره چشمگیر را میتوان در شب بعد از غروب آفتاب دید. همچنین یک صفحه نمایش دیگری به طول ۶۸ متر داخل غرفه با نمایش اکوسیستم عربستان میزبان بازدیدکنندگان از این غرفه است.
غرفه پنج طبقه عربستان سعودی که «پنجرهای رو به آینده» نام دارد، بازدیدکنندگان را به آشنایی با گذشته غنی و سنتهای عربستان، شگفتیهای طبیعی نفسگیر و آینده امیدوارکننده این کشور دعوت میکند. در واقع، از بیرون ساختمان این طور به نظر میرسد که این غرفه، آسمان را دنبال میکند و این نشاندهنده جاهطلبیهای بیحد و حصر عربستان سعودی است. این غرفه توسط گروه معماری بوریس میکا با عنوان «پنجرهای رو به آینده» طراحی شده است.
سالن نمایشگاه عربستان در اکسپو دبی سازههای چشمگیر زیادی دارد؛ مثلا یک صفحه نمایش LED خمیده عظیم در این غرفه تعبیه شده که مناطق مختلف کشور عربستان را به نمایش میگذارد. واقعیت جالب درباره غرفه عربستان سعودی این است که مساحتی به اندازه دو زمین فوتبال را به خود اختصاص میدهد و بعد از پاویون امارات، دومین غرفه بزرگ اکسپو دوبی است. هدف اصلی غرفه عربستان در اکسپو دبی ۲۰۲۰ همکاری با کشورهای دیگر برای ایجاد آیندهای بهتر است.
این سازه همچنین دارای یک اینستالیشن با ۲۰۳۰ کریستال درخشان است که بر روی پله برقی آویزان شده تا شبیه پنجرهای باشد که به سمت آسمان باز میشود.
این غرفه شیبدار و مستطیلی شکل، به گونهای طراحی شده که از فاصله زیاد برای بازدیدکنندگان قابل رویت است.
به غرفه عربستان سعودی از سوی شورای ساختمان سبز ایالات متحده (USGBC) رتبه پلاتینی در زمینه رهبری در طراحی انرژی و محیط زیست (LEED) اعطا شده است. در نتیجه، این غرفه کمترین تخریب را به محیط زیست وارد میکند و از حداقل منابع انرژی در آن استفاده میشود.
بازدیدکنندگان میتوانند انتظار یک تجربه همه جانبه از تحولات عربستان را با تمرکز بر تاریخ، سنتها و همچنین آینده آن داشته باشند. غرفه عربستان سعودی از زمان افتتاح نمایشگاه ۵۰۰هزار بازدیدکننده جذب کرده است.
پاویون کشور مصر:
تم غرفه مصر به اصول نظریه آشوب اشاره دارد، پیش فرض اصلی و کلیدی نظریه آشوب این است که (در هر بی نظمی، نظمی نهفته است). به این معنا که نباید نظم را تنها در یک مقیاس جستجو کرد؛ پدیده ای که در مقیاس کوچک و محلی، کاملاً تصادفی و غیر قابل پیش بینی به نظر می رسد، چه بسا در مقیاس بزرگ تر، کاملاً پایا و قابل پیش بینی باشد.
یکی از اصولی که این نظریه بیان می کند این است که در طبیعت هیچ چیز قابل پیش بینی نیست، حتی اگر موانع اساسی در سر راه تداوم بقای زندگی قرار داده شد زندگی ادامه خواهد داشت به دلیل این که حیات راه خود را خواهد یافت. اگر با دقت بسیار زیاد شرایط را کنترل کنیم، به این دلیل که خود ما نیز جزئی از مسأله هستیم، دچار اشتباه خواهیم شد.
در این جا اصل دوم نظریه آشوب یعنی (زندگی، راه خود را برای بقا خواهد یافت) در مورد شهرها و به طور خاص برای شهر قاهره که یکی از پرجمعیت ترین شهرهای جهان سوم با مشکلات عدیده شهری است به کار رفته است.
نمای بیرونی غرفه با یک حرکت موجی شکل و فرمی مدرن عمدتاً با دو رنگ سیاه و سفید پوشانده شده است. در فضای داخلی نیز بر اساس همین حرکت موجی شکل فضاها تقسیم بندی شده است و بازدیدکنندگان از بین این عناصر، فضاهای داخلی غرفه را مشاهده می کنند. کانسپت اصلی نمای غرفه و فضاهای داخلی آن بوسیله زاها حدید معمار سرشناس تهیه شده و بوسیله قطعات فایبرگلاس بر روی نمای بیرونی اجرا شده است.
در مقایسه با معماری غرفه های دیگر کشورهای شمال آفریقا همانند الجزایر، تونس و مراکش طراحی غرفه به گونه ای انتخاب شده است تا تصویری مدرن و غربگرا را از مصر به نمایش بگذارد و کمتر از معماری و جلوه های فرهنگ آفریقایی یا مدیترانه ای، در غرفه و نمایشگاه آن اثری می توان مشاهده نمود. فیلم ها، تصاویر و پروژه های معرفی شده در خصوص آینده قاهره و مصر نیز بیشتر بر تصویر مدرنیزه شده مصر تأکید دارد.
عناصر به نمایش گذاشته شامل اشیای تاریخی مصر باستان، فیلم و تصاویر سه بعدی هستند که سابقه ی طولانی و فرهنگ غنی مصر را به نمایش می گذارد. غرفه مصر به بررسی چگونگی مواجه شدن شهرها با چالش های گوناگون در حال و آینده، مبتنی بر تجارب گذشته استوار است. در این زمینه با نمایش گوشه هایی از تاریخ 7000 هزار ساله این سرزمین با عنوان "مصرباستان" و "آثار باستانی مصر" بر اهمیت قاهره، پایتخت کشور با عنوان مادر (شهرهای) جهان بر نقش تأثیر این شهر و دوره های تاریخی آن بر مصر و مناطق اطراف آن تأکید شده است.
در یک اقدام کم نظیر 8 تندیس تاریخی از فرعون های مصر همانند تندیسی از سنگ آهک مربوط به شاه Nebenhia و همسرش ملکه Bakiarti و مجسمه گرانیتی شاه Mirren Petah ( از خانواده 19) مجسمه از ماسه سنگی پادشاه آمنهوتپ Amenhotep چهارم و آمنهوتپ دوم (از حاکمان خانواده 18) برای نمایش به چین منتقل شده است.
پاویون کشور روسیه:
پاویونی که با شعار ” ذهن خلاق: محرک آینده ” (Creative mind: driving the future) در منطقه ی تحرک (Mobility) واقع شده است و تمرکز بر توسعه ی این موضوع دارد.
سرگئی چوبان (Sergei Tchoban) معمار آلمانی روسی الاصل و طراح پاویون روسیه در اکسپو ۲۰۲۰ دبی تصمیم داشت در طراحی ترکیبی ساختمان پاویون، ایده حرکت مداوم را به عنوان پیش شرطی برای توسعه، خلاقیت و یک روند پیشرفت همه جانبه و غیر قابل توقف بیان کند! پاویون روسیه به شکل دو نیمکره می باشد که یکی در داخل دیگری قرار گرفته است. این دو نیمکره، گنبدهایی می باشند که نقشی از سیاره روسیه را به تصویر می کشند و نماد جهانی بودن این کشور هستند!
نمای پاویون روسیه متشکل از تعداد زیادی لوله های به هم پیوسته ی در هم تنیده شده به قطر هشت سانتیمتر با رنگ های مختلف می باشد که ایده هایی چون تحرکت، توسعه دانش، حرکت به سمت آینده و همچنین همزیستی هماهنگ انرژی ها و پدیده ها از انواع گوناگون را در بر دارند! سرگئی چوبان در مصاحبه ای به این موضوع اشاره داشته است که ایده بهره گیری از لوله های رنگیِ بافته شده به نوعی بر اندیشه های یاکوف چرنیکوف ، هنرمند و معمار معروف روس تاکید دارد.
طول کل این لوله ها، ۴۶ کیلومتر است! این لوله ها پس از ساخت و خم شدن در زاویه ی مشخص با یک ترکیب رنگی پلیمری که در معرض تابش مستقیم آفتاب پابرجا است و تغییری در آن ایجاد نمی شود، پوشانده شده اند.
پاویون کشور روسیه با مساحتی ۳۶۰۰ مترمربعی دارای سه طبقه اصلی و دو نیم طبقه (نیم اشکوب) است! این فضاسازی متنوع، امکان سازماندهی کلیه عملکردهای موردنیاز را فراهم کرده است: تامین فضاهای نمایشگاهی، تامین فضای کافه و رستوران ها و همچنین فراهم ساختن فضاهایی مناسب برای برگزاری جلسات تجاری. دورتادور این پاویون نیز توسط یک حوض آب احاطه شده است؛ جالب است بدانید این ایده سبب حفظ یک محیط اقلیمی پایدار در اطراف ساختمان شده است! علاوه بر این، این حوض در نقش یک آینه ی غول پیکر، منعکس کننده ی تصویر پاویون روسیه می باشد.
بخش مرکزی پاویون روسیه واقع در طبقه سوم ساختمان پاویون که ” مکانیک شگفتی ” (The Mechanics of Wonder) نام دارد، یک فضای استثنایی و دیدنی است که توسط کنستانتین پتروف (Konstantin Petrov) آرتیست روس فعال در حوزه ایده پردازی پیرامون برگزاری رویدادها و برنامه های سرگرمی، طراحی شده است! کنستانتین پتروف در بیان جزئیات ایده ی چندرسانه ای اجرا شده توسط خود چنین می گوید:
” علم و دانش یک موضوع بین المللی است. این ارائه ی چندرسانه ای به تلاش های خلاقانه ی دانشمندان و مهندسان روسی در عرصه ی علم و دانش و سهم آنها در بهبود وضعیت جهان اشاره دارد. این ارائه به مغز انسان ادای احترام ویژه ای دارد… این مغز آدمی است که مهم ترین کشفیات قرن بیست و یکم میلادی را برای ما به ارمغان آورده است؛ کشفیاتی که تاثیری عمیق بر آگاهی و ذهن ما دارد و زندگی ما را متحول ساخته است… هرچه بیشتر عملکرد مغز آدمی را درک کنیم، بیشتر آن را تحسین خواهیم کرد… “
در بخش ” مکانیک شگفتی ” (The Mechanics of Wonder) مجسمه ای از مغز انسان وجود دارد؛ اثری هنری به طول ۷٫۵ متر و عرض ۵٫۵ متر که در ارتفاعی ۱۳٫۵ متری شناور است! همچنین در این بخش، تعدادی از شرکت های فناوری روسی فعال در حوزه هوش مصنوعی نیز مستقر می باشند که به ارائه ی جدیدترین تکنولوژی های توسعه داده شده توسط خود می پردازند.
پاویون کشور ژاپن:
پاویون ژاپن برای اکسپو 2020 دبی با محوریت موضوع اتصال، یک شبکه سه بعدی هندسی را با الهام از اشتراکات الگوهای سنتی ژاپنی و عربی را در معماری سبک فولدینگ باز میکند. این پروژه که توسط Yuko Nagayama طراحی شده است، از طریق ابزارهای مختلف معماری شباهتهای فرهنگی بین ژاپن و خاورمیانه را آشکار میکند.
نمای سه بعدی پایون ژاپن در اکسپو 2020 دبی ترکیبی از الگوهای Arabesque و Asanoha است در حالی که به هنر سنتی ژاپنی اریگامی نیز اشاره دارد. سازهای که غرفه را در بر گرفته است همچنین اشاره ای به هنر بسته بندی هدیه Origata ژاپنی دارد. همانطور که ناگایاما آن را توصیف میکند: “از نظر ارتباط فرهنگی، من نقطه شروع خود را از شباهتهایی که میتوانیم بین الگوهای هندسی خاورمیانه و ژاپن ببینیم، گرفتم و این را در یک نما کشف کردم که نوع جدیدی از شبکه سه بعدی هندسی است که نقش ساختار و فیلتر محیطی را دارد.”
مطابق با تاکید اکسپو 2020 دبی بر پایداری، سیستم خنک کننده پاویون ژاپن شامل تکنیکهای سازگار با محیط زیست است که از سنتهای هر دو فرهنگ الهام گرفته شده است. مواد نازک نما که شبیه کاغذ ژاپنی است، غرفه را از نور مستقیم خورشید محافظت میکند، در حالی که یک حوض کم عمق آب در جلوی ساختمان به خنک شدن منطقه کمک میکند. غرفه ژاپن در زون فرصت نمایشگاه ساخته شده است. موضوع ژاپن برای پاویون «پیوستن. همگام سازی. عمل کردن.» است، که بازدیدکنندگان را تشویق میکند تا هنر، فرهنگ و فناوری پر جنب و جوش کشوری را که میزبان اکسپو بعدی در اوساکا در سال 2025 خواهد بود، کشف کنند.